شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

نام عالم فرزانه و حکمی فیلسوف مهدی الهی قمشه ای در میان مردم مسلمان ایران نامی ماندگار و یادآور صدقات جاریه بیشماری است.

به گزارش سرویس علمی و فرهنگی خبرگزاری حوزه،‌ این عالم فرزانه که هم در حکمت و فلسفه و هم در شعر و عرفان نامی زبانزد دارد با تألیفات و یادگارهای قلمی و تلاشهای علمی اش ماندگار شد و هم با فرزندان برومندی که به جامعه علمی ایران تقدیم نمود.

بی تردید بیشترین معروفیت و شأن علمی و عملی و منزلت ارزشی ایشان به ترجمه قرآن کریم و صحیفه سجادیه و مفاتیح الجنان برمی گردد که اتفاقا ترجه قرآن کریم که به توسط ایشان انجام گرفت از استقبال عمومی در میان مردم ایران برخوردار گردید و به نوعی تبدیل به پرتیراژترین ترجمه قرآن در میان ایرانیان تا سالیان سال گردید.

علاوه بر این می توان به آثار و تألیفات دیگری از ایشان نیز اشاره کرد که هر یک توشه ای از خرمن مجاهدتهای علمی و تلاشهای ارزنده فکری و قلمی این عالم وارسته است.

   آثاری که از جمله آنها می توان به نوشتارهای به نثر فارسی ایشان همچون رساله‌ای در فلسفه کلی ،شرح رساله حکیم فارابی،    رساله‌ای در سیر و سلوک،    حاشیه‌ای برمبدأ و معاد ملاصدرا،    رساله‌ای در مراتب ادراک،   رساله‌ای در مراتب عشق، تصحیح و تحشیه تفسیر ابوالفتوح رازی و نیز از آثار منظوم ایشان به « نغمه حسینی» «  دیوان شعر» و «نغمه الهی» اشاره نمود.

فرزندان ایشان نیز همگی از برجستگان علم و ادب و معرفت و از جمله محققین برجسته ادبیات و عرفان به شمار می روند .

اما زندگی علمی و تلاشهای فکری و اندیشگی این عالم فرزانه و رادمرد عرصه دین و آیین در طول سالهای حیات پربرکتشان نشانگر کارنامه ای روشن و با تلألویی زیباست.

ایشان مقدمات علوم فقه و اصول و حکمت را نزد شیخ هادی قمشه‌ای و در اصفهان نیز از محضر بزرگانی نظیر محمد حکیم خراسانی و در مشهد نیز از محضر حکیم مشهدی و اسدالله یزدی بهره مند گردید.

 کلاس درس آیت الله العظمی حسین قمی و آیت الله مهدی اصفهانی نیز از جلساتی بود که مرحوم الهی قمشه ای در آن حضور یافته و مستفیض می گردید.

بعد از این دوره با بازگشت به تهران و حضور در مدرسه عالی سپهسالار آموزش حکمت و فلسفه به طلاب و دانشجویان را پی گرفت و نیز تدریس زبان عربی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و تدریس فلسفه در دانشکده الهیات این دانشگاه را دنبال کرد.

از جمله شاگردان ایشان نیز که خیل عظیمی از بزرگان و طلاب و دانشجویان فاضل را دربر می گیرند می توان به حضرات آیات جوادی آملی و حسن زاده آملی اشاره کرد.

آیت الله مهدی محی‌الدین الهی قمشه‌ای در شهرضا(قمشه) پا به عرصه گیتی نهاد و در قبرستان وادی السلام شهر قم به خاک سپرده شد.

درود و رحمت خدا بر روح پرفتوح او که عمر خویش را در راه اعتلای اعتقاد و ایمان خویش نهاد و منشأ خیر و برکت هایی ارزنده برای رهروان طریق معرفت شد.

او که خود را اینگونه معرفی نمود:

پرسند الهي كيستي من عاشقي بي حوصله 

 آواره‌اي بي خانمان ديوانه‌اي بي سلسله 

پروانه‌اي پر سوخته شمع وفــا افــروخته  

ز اهل صفا آموخته عشق و جنون و ولوله 

مشتاق يار خويشتن حيران به كار خويشتن

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha